Crisis!

En toen, toen was het op….

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar hoe zou de wereld eruitzien zonder fossiele brandstoffen, zonder energie? Hoe zou een normale schooldag er dan uitzien?

07:00

De wekker gaat en je wordt wakker. Brrr wat is het koud, dus je blijft nog lekker even liggen. Na een paar minuten besluit je om op te staan en loop je naar de badkamer. Je probeert het licht aan te doen, maar er gebeurt niks. Nog een paar keer proberen … Geen resultaat. Chagrijnig stap je onder de douche. Je zet de douche aan. Er komen een paar druppels uit, maar verder niks…. zucht.

07:30

Ondertussen zijn je ouders ook wakker geworden. Je legt uit dat er geen stroom en geen warm water is, maar zij kunnen er ook niks aan doen. Samen gaan jullie op zoek naar een zaklamp en kaarsen.  Bij het ontbijt kom je erachter hoe vervelend het is om geen stroom te hebben. De koelkast doet het niet, je kan geen water koken en brood roosteren kun je ook wel vergeten. Je zult wat slappe broodjes en een bakje cornflakes met lauwe melk moeten eten.

07:45

Na het ontbijt wil je nog even Facebook checken en kijken welke vakken je vanmiddag hebt. Je laptop doet het gelukkig wel, maar het internet ligt eruit. Facebook kan wel even wachten, maar je wilt toch echt je rooster weten, dus je besluit een vriend te bellen. Helaas, geen bereik. Ook dat nog. Je neemt de boeken mee waarvan je zeker weet dat je ze nodig hebt, je trekt je jas aan, pakt je sjaal en je loopt naar buiten.

08:00

Buiten is het nog donker. Je pakt je scooter en rijdt richting school. Op straat is het chaos, de straatverlichting doet het niet en alle stoplichten staan uit. Halverwege school is je tank leeg, maar gelukkig ben je vlakbij een tankstation. Bij het tankstation aangekomen is het opvallend rustig. Al snel blijkt waarom: bij de deur hangt een briefje met “wegens stroomstoring gesloten”. Je laat je scooter staan en besluit het laatste stuk naar school te lopen. Wat een rotdag.

08:25

Tegen de tijd dat je bij school bent is het licht geworden. Op het schoolplein klaagt iedereen over het gebrek aan elektriciteit en water. Je beseft dat jij niet de enige bent die een vreemde ochtend heeft. De conciërge laat weten dat de lessen gewoon doorgaan, ondanks de stroomstoring.

15:00

De schooldag verloopt relatief normaal. De beamers konden niet worden gebruikt, veel mensen hielden hun jas aan tijdens de les en de bel deed het niet, maar verder kon er normaal les worden gegeven. Na school loop je terug naar huis. Je hebt honger dus stop je bij een supermarkt om wat lekkers te halen. De supermarkt is helaas gesloten “wegens stroomstoring” en de snackbar ernaast is ook al dicht.  Gelukkig is de groenteboer wel open. Bij de kassa wil je pinnen, maar omdat het telefoonnetwerk plat ligt, zijn PIN-betalingen ook onmogelijk geworden. Gelukkig heb je nog wat kleingeld op zak, net genoeg voor één appel.

16:00

Thuis aangekomen zijn je ouders al thuis. Zij zijn ook nog niks wijzer geworden, er is geen TV, geen radio, geen krant. Hoe lang gaat dit allemaal nog duren? Van de buren horen jullie dat op het gemeentehuis een crisiscentrum is ingericht. Jullie besluiten naar het gemeentehuis te lopen om meer informatie te verkrijgen.

Het bericht is eenvoudig: de voorraden olie, kolen en gas zijn volledig uitgeput.

Er is geen energie meer!

En toen….

Het is moeilijk om in te schatten wat er op lange termijn gebeurt als de fossiele brandstoffen opeens op zouden zijn. Wij zullen ons er dus ook niet aan wagen om een voorspelling te doen. Het staat echter vast dat ons leven er vanaf dat moment volledig anders uit zal zien.

Natuurlijk zullen onze fossiele brandstoffen niet van de ene op de andere dag op raken, maar dit verhaal illustreert wel hoe afhankelijk we zijn geworden van deze vorm van energie. Als we onze manier van leven niet willen opgeven en een energiecrisis willen voorkomen zullen we over moeten stappen op duurzame energiebronnen. Juist over deze overstap gaat Lesmodule de Energiecrisis.